Esti curios de ce dupa ce mananci zaharuri procesate si cereale rafinate te molesesti ?
Raspunsul este pozitia ocupata pe scara pH-ului.
Fata de produsele considerate alcaline, precum legume, fructe si verdeturi, produsele de mai sus sunt considerate acide. Esti mai predispus la probleme grave de sanatate cu cat consumi mai multe alimente acide.
Sangele si pH-ul
7 reprezinta pe scara pH-ului o valoarea neutra, pe cand 0 este valoarea cea mai acida si 14 cea mai alcalina. De regula acidul gastric are o aciditate de 2.4, sangele fiind putin alcalin avand un pH intre 7.35-7.45. Acesta reprezinta un interval optim pentru aportul de oxigen si pentru a transporta nutrientii in organism.
Cand este prea acid sangele, rinichii vor produce bicarbonat de sodiu, acesta actionand ca un agent de neutralizare. Atunci cand sunt suprasoliciati rinichii, corpul va extrage mineralele alcaline- si anume magneziu, calciu, sodiu si potasiu- din muschi, oase si organele principale.
Acidoza
Acesta este termenul medical folosit pentru conditia in care este acid sangele, putand fi cauzata aceasta conditie de probleme ale tractului digestiv si de probleme respiratorii, putand fi favorizata si de unele tulburari neurologice.
Sangele va deveni prea acid din cauza unui nivel ridicat de monoxid de carbon, in caz de acidoza respiratorie. Motivele principale sunt deseori obezitatea, plamanii bolnavi, astmul si polunatii din mediu.
Pe de alta parte, acidoza metabolica poate sa aiba mai multe cauze : insuficienta renala, o alimentatie saraca in carbohidrati si bogata in grasimi, obezitate, diabetul, deshidratarea, otravirea cu aspirina sau metanol. La acidoza mai poate contribui si consumul de alimente acide.
Pentru a se destabiliza, corpul nu are nevoie de mult timp, fiind suficient un pH sub 7.35 pentru a declansa aceste simptome :
- Oboseala
- Confuzie
- Respiratie superficiala si rapida
- Icter
- Lipsa poftei de mancare
- Somnolenta
- Ritm cardiac marit
Prin pierderea de minerale, o aciditate prea mare poate sa mareasca riscul de cancer, de osteoporoza, probleme hepatice si boli cardiace.
Care sunt persoanele predispuse la acidoza ?
Oricine poate sa fie afectat de acidoza, dar factorii de risc sunt fumatul, inactivitatea si o alimentatie deficitara. Cei mai vulnerabili sunt cei care sufera de insuficienta hepatica, alcoolism sau convulsii, trebuind sa adopte o alimentatie pentru evitarea acidozei.
Pot sa sufere diabeticii de ceto acidoza diabetica, aceasta afectiune putand sa ameninta si viata cand nu are suficienta insulina corpul pentru a folosi zaharul ca sa genereze energie, folosind in locul lui grasime. Poate sa duca la eliberarea de cetoane, care devin toxice cand sunt in doze mari. Poate sa cauzeze edem cerebral, stop cardiac si insuficienta hepatica.
Cum eviti acidoza
Printre produsele care trebuie neaparat evitate sunt carnea rosie, lactatele, pestele, cerealele rafinate si zaharul rafinat. La aceasta conditie mai pot contribui si alimentele procesate si modificate genetic.
O alimentatie ideala are in compozitie produse proaspete, dense nutritiv, 80% legume si 20% fructe.
In caz ca nu stii de unde sa incepi,aici este o lista cu cele mai alcaline alimente :
- Lamai
- Telina
- Spanac
- Kale
- Sparanghel
- Sfecla
- Tulpini de napi
- Hrean
- Napi
- Rutabaga
- Rucola
- Morcovi
- Broccoli
- Avocado
- Varza
- Patrunjel
- Dovleci
- Rosii
- Cartofi dulci
- Macris
In caz ca suferi de mult timp de aciditate, pentru a reface rezervele organismului, suplimenteaza aportul de vitamina D, de magneziu si de calciu.
De asemenea este important sa respiri adanc, sa te odihnesti si sa incerci sa eviti stresul.